Je strategie in één zin
Aug 16, 2024“Wat doet jouw bedrijf precies?”
Je herkent het vast wel. Je staat op een evenement en je vraagt aan een ondernemer wat die precies doet. Regelmatig volgt er een uitgebreid verhaal, vol details. De bevlogenheid spat er vanaf, maar het écht begrijpen… laat staan aan iemand anders kunnen vertellen wat die ondernemer nou doet… Dat is niet te doen.
Daarom de vraag: kun je jouw strategie ook in één duidelijke zin samenvatten?
Strategie in één zin
Strategie is van essentieel belang. Het bepaalt "wat" je organisatie doet, "voor wie," en "hoe." Het is cruciaal dat iedereen binnen de organisatie deze strategie begrijpt en dezelfde woorden gebruikt. Als dit niet het geval is, ontstaat er verwarring, en verwarring leidt tot middelmatige prestaties. Laten we dus proberen de strategie samen te vatten in één zin die iedereen consistent kan gebruiken. Ondernemers zijn vaak creatief, wat kan resulteren in lange, complexe zinnen vol bijzinnen. Hoewel uniek, kunnen zulke zinnen hun doel voorbijschieten. Het kan korter. Het móét korter. Probeer het in 12 woorden!
Een zin van 12 woorden
De strategie moet krachtig en makkelijk te herhalen zijn. Formuleer daarom de strategie in één zin van maximaal 12 woorden. Dat lijkt misschien weinig, maar je kunt er verrassend veel mee zeggen. Hoe kom je tot zo'n compacte strategie?
Vier stappen naar een korte strategie:
- Schrijf eerst de strategie zoals deze in je opkomt, zonder écht te letten op het aantal woorden. Oke, niet overdrijven. Probeer het eens in 50 woorden.
- Verklein vervolgens deze zin naar 25 woorden.
- Probeer daarna de zin te reduceren tot slechts 5 woorden.
- Breid tot slot de zin van 5 woorden weer uit naar een zin van maximaal 12 woorden.
Je zult merken dat het gemakkelijker is om van 5 woorden naar 12 woorden te gaan. Je hoeft niet langer te schrappen, maar kunt juist aanvullen.
Wat is jouw strategie in één zin?
Voorbeelden:
- Onze strategie in één zin: "Wij begeleiden impactondernemers naar winstgevende purpose en bevlogen teams door praktische educatie."
- Google: "To organize the world’s information and make it universally accessible and useful."
- BMW: “Wij maken rijden geweldig” (ja, de strategie in één zin kan een pay off zijn)