Kom naar de programma amuse!

De ROI van Scaling up for Impact

Aug 08, 2024
De ROI van Scaling up for Impact

Vaak horen we dat ons programma Scaling up for impact veel geld kost. Ondernemers zien daar tegenop, vooral omdat het hen onduidelijk is wat het oplevert. Dus wat kan Scaling up for impact realistisch opleveren?

Laten we dat eens onderzoeken.

Kosten en baten

Een jaar Scaling up for impact kost tussen de € 12.000 en € 25.000 aan directe out-of-pocket kosten. In absolute termen is dat een best een bedrag. Daar moet je even goed over nadenken. En jezelf de vraag stellen: “Wat levert dit op?”.

Met Scaling up for impact stroomlijn jij je bedrijf en breng je je team -letterlijk- op dezelfde pagina. Dat biedt veel voordelen die leiden tot meer inkomsten en/of minder kosten.

Laten we als uitgangspunt eens een klein bedrijf nemen met 10 medewerkers en € 1 miljoen omzet. Dat bedrijf genereert 10% winst, dus elk jaar zo’n € 100.000. Een realistische casus met relatief kleine getallen, zodat de kosten van Scaling up for impact relatief echt wel significant zijn.

Het team gaat door Scaling up for impact beter te ondernemen. Dat leidt tot:

Meer omzet

Meer omzet ontstaat door kernklanten aan te nemen. Kernklanten zijn klanten die goed bij je passen in plaats van elke klant bedienen die contact opneemt.  Per kernklant verkoop je meer dan aan niet-kernklanten en je hebt minder problemen in de levering / uitvoering. Dit kan resulteren in autonoom 10% meer omzet met dezelfde hoeveelheid klanten. Dat is zeer conservatief want het veronachtzaamd groei in aantal klanten, maar levert wel € 100.000 op.

Minder kosten

Scaling up for impact leidt tot minder fouten, gedoe en gedonder, en dus tot minder kosten. Daarnaast is de uitvoering veel beter, waardoor het bedrijf ook minder fouten maakt. Laten we dat eens conservatief zetten op een verbetering van 5%. Dat levert dus 5% van € 900.000 is € 45.000 op.

Deze realistische aanname rechtvaardigt al de investering in Scaling up for impact. Maar stel je voor dat het bedrijf door onze methodiek per jaar één mis-hire voorkomt, wat betekent dat in financiële termen? Een mis-hire kost zo’n 3-5x een jaarsalaris, zelfs als je iemand na het eerste contract van zeven maanden laat gaan. Een jonge programmeur die werkt voor € 3.200 bruto per maand kost zo’n € 4.500 per maand ‘all in’ aan salariskosten (nog zonder pensioen, computer, telefoon etc). Als deze programmeur een mis-hire blijkt, dan is de schade dus… 3x 12x € 4.500 = € 162.000. Deze schade ontstaat door fouten in aanname en onboarding.

Het resultaat: de rendementsverbetering

In het hierboven geschetste scenario is de rendementsverbetering door Scaling up for impact € 100.000 plus € 45.000 = € 145.000. En dat met een investering van tussen de € 12.000 en € 25.000. En dan nemen we nog niet eens mee dat de kans realistisch is dat het team door onwetendheid en onbekendheid een verkeerde aanname doet. In dat geval is de rendementsverbetering enorm.

Hebben we hiermee alles?

In dit voorbeeld nemen we een belangrijke kostenpost niet mee. Dat zijn namelijk de kosten voor het groeiteam om het overlegritme te doen. Een kick-off van twee dagen, elk kwartaal een dag, elke week een uur, elke dag 10 minuten. Met een groeiteam van 3 a 4 mensen tikt dat best aan. We hebben een rekensom gemaakt, maar realiseerde direct dat het team sowieso moet overleggen, ook in een niet gestructureerde situatie zonder Scaling up for impact. Zelfs als het team helemaal niet overlegt, dan speelt het wel vergadertijd vrij maar besteedt veel tijd aan brandjes blussen. Uit onze ervaring weten we dat brandjes blussen altijd meer tijd (en dus geld) kost dan gestructureerd overleggen.

Tot zover de financiële Return on Invest. Hoe zit het met energie in het team?

Een goede implementatie van Scaling up levert veel meer winst dan alleen vanuit kosten bekeken. Bij een team dat soepel samenwerkt, stroomt de energie en dat leidt tot werkplezier. 

 

van negatieve energie…

…naar positieve energie

communicatie verloopt moeizaam (traag, misverstanden)

soepele communicatie waardoor mensen van elkaar leren

zoeken naar een schuldige van een probleem

problemen snel herkennen en voortvarend oplossen

achter de feiten aanlopen

problemen zien aankomen voordat ze ontstaan

moppereren en klagen

snelle één tweetjes om zaken goed aan te pakken

hard werken met stress

ontspannen werken en veel lachen

fouten worden uitvergroot

successen worden gevierd

 

Een team dat bevlogen met positieve energie samenwerkt, maakt verschil. Dat is onbetaalbaar!

Download het werkboek

Download het werkboek en ga direct zelf aan de slag met de Scaling up for impact methode. 

Al 1000+ impact ondernemers gingen je voor

Download het werkboek

Recente blogposts

Je strategie in één zin

Waarom werkt scaling up niet zonder teamontwikkeling?

De ROI van Scaling up for Impact