Programma brochure aanvragen

Duurzame positieve impact

Dec 01, 2022
Duurzame positieve impact

Dit weekend dook ik in de nieuwe FD Gazellen Award 2022. Wat schetst mijn verbazing? De criteria zijn volledig gestoeld op oude normen voor succesvol ondernemen en niet op duurzame positieve impact. Oude normen die niet stimuleren tot de impact waar de wereld van nu om vraagt.

Wat zijn goede normen voor dit decennium en wat is onze visie op impact?

Omzetgroei van minimaal 20% per jaar

 Op de website van FD staan de criteria duidelijk uitgelegd. Het allerbelangrijkste criterium is: omzetgroei van minimaal 20% over een periode van drie jaar (2019-2021). Er zijn nog twee criteria: groei van aantal medewerkers (in FTE) en winstgevendheid.

Dit gaat wat ons betreft over eenzijdige waardecreatie voor de aandeelhouders en niet over duurzame, positieve impact op de maatschappij. Laat staan over klanttevredenheid…

Dat is toch niet meer van deze tijd?

Het probleem is dat we opgeleid zijn om neoliberaal te ondernemen. We denken dat we succesvol zijn als we veel omzet en winst maken met veel mensen. Dat een Porsche voor de deur een indicatie is voor succes. We denken in competitie: we willen (de FD award?) winnen en dat gaat altijd ten koste van verliezers. We denken in investeringen die concrete ‘Return On Investment’ moeten opleveren op afzienbare termijn. Dat is toch niet meer van deze tijd?

Wat de wereld nu nodig heeft

We hebben niet nog meer succesvolle bedrijven nodig die een gat in de markt vinden of vullen. De Dalai Lama verwoordt dat in een mooie quote: “The planet does not need more successful people. The planet desperately needs more peacemakers, healers, restorers, storytellers and lovers of all kinds.

Stop met zoeken naar een gat in de markt

Wij geloven dat de wereld bedrijven nodig heeft die niet alleen een gat in de markt zoeken maar ook de gaten in de maatschappij dichten. Het is niet voldoende om het beter te doen dan andere bedrijven. We spelen geen wedstrijd waarbij de één altijd als winnaar uit de bus komt ten koste van anderen. “De kunst is: zó winst maken dat iedereen er beter van wordt”. (Anselm Grün, 2016) En dus is er een nieuwe norm nodig die succesvol ondernemen beschrijft.

Hoe ziet de nieuwe norm eruit?

Scaleup Impact zet zich in om de nieuwe norm voor succesvol ondernemen te co-creëren. De norm om zo veel mogelijk waarde te creëren voor zo veel mogelijk doelgroepen zónder dat dit ten koste gaat van anderen. Maar hoe ziet die nieuwe norm er volgens ons uit? Wij geloven dat die nieuwe norm in ieder geval drie ingrediënten bevat:

  1. profit: natuurlijk, die blijft. Zonder profit is het game over. Profit is vooral belangrijk om de juiste keuzes te maken. Profit is dé financiële aanjager van bedrijfssucces. 
  2. purpose: purpose gaat over een authentieke bijdrage aan de maatschappij. Duurzame positieve impact is hierbij de nieuwe norm. Dat kan variëren van super goed uitgevoerd vakmanschap (zoals de kaasspeciaalzaak bij jou in de wijk) tot aan plastic verwijderen uit de oceanen (zoals Boyan Slat met The Ocean Cleanup). Met een purpose gedreven strategie kun je je bedrijf inzetten als een ‘force for good’. De purpose gaat over de intrinsieke aanjager van een maatschappelijke bijdrage. 
  3. people: hier gaat het niet om het groeien in aantal FTE maar om het (laten) bloeien van bevlogen medewerkers. De opdracht is niet om zoveel mogelijk mensen om je heen te verzamelen, maar om die mensen om je heen volledig ‘aan’ te zetten. Het gaat hier om de energetische aanjager van persoonlijke betrokkenheid en bevlogenheid.

First impact, then profit of toch andersom?

Profit first of impact first? De eerste ingeving is vaak: impact first! Dat klinkt logisch, want de missie van het bedrijf beschrijft het bestaansrecht, en die is voor purpose gedreven bedrijven maatschappelijk. Impact first betekent dat het bedrijf elke keer kiest voor impact op het moment dat er spanning ontstaat tussen impact en profit. Deze keus wordt ook vaak ingegeven door het misverstand dat een focus op profit leidt tot hebzucht, zoals we in de bankencrisis hebben gezien van 2008. Maar moet je een betere wereld belangrijker maken dan het bestaansrecht van je eigen bedrijf?

First profit, then impact

Bij Scaleup Impact gaan we uit van first profit, then impact. Dankzij de piramide van Maslow weten we immers dat het een bedrijf goed moet draaien voordat het zich optimaal betekenisvol kan inzetten. Uitgangspunt is dat de intentie van het bedrijf in orde is en dat daarmee een gezonde (maar geen excessieve) winst wordt gemaakt. Eerst moet je de economische motor dus goed laten draaien, daarna kun je de maatschappelijke motor goed afstellen.

Welk level van impact kies jij?

We definiëren vijf levels van duurzame positieve impact:

 level 0: business as usual

level 1: de kans zien

level 2: passieve impact door winsten te delen

level 3: actieve impact

level 4: leaving a legacy

Lees hier meer over wat de vijf levels voor jou kunnen betekenen.

Op welk niveau van impact zit jouw bedrijf nu? En… wat is je ambitie?

Hoe kunnen wij je helpen?

Het is onze purpose om ondernemers en bedrijven te begeleiden naar een toekomstbestendig bedrijf dat positief verschil maakt in de wereld. Samen willen wij bouwen aan duurzame, positieve impact (profit x purpose x people), voor wie winst meer is dan een cijfer…

 Wij begeleiden ambitieuze ondernemers met winstgevende purpose door super praktische impact programma's. Met de bekende Scaling Up -methode als kern.

 “Ik vind het tof dat ze de ‘oude’ Scaling Up methode inzetten als een force for good en daarmee purpose gedreven bedrijven helpen te groeien.” (Swink, 2020)

Het Scaling up for impact vliegwiel

Ga direct aan de slag met Scaling up for impact. Je leert over mensen, strategie, uitvoering, cash en impact!

Al 1000+ impact ondernemers gingen je voor

Ik wil aan de slag met de gratis cursus

Recente blogposts

Meer omzet door kernklanten aan te nemen

De oplossing voor cash zit in uitvoering

Ben jij je management fee waard?