Kom naar de impact amuse!

De Nieuwe Norm voor Succesvol Ondernemen

Aug 08, 2024
nieuwe norm voor succesvol ondernemer

Bouw een bedrijf dat uitblinkt op profit, purpose én people.

Mooie ondertitel onder jullie mails, de nieuwe norm voor succesvol ondernemen, maar wat bedoelen jullie daar nu eigenlijk mee?

Het neoliberalisme bracht veel economisch succes, alleen zien we nu ook de negatieve gevolgen die het op lange termijn heeft veroorzaakt. Extreme focus op profit leidt tot uitputting van mensen en van de natuur. Dit moet veranderen en daar kunnen we als ondernemers als geen ander aan bijdragen.

We geloven dat impact ondernemers die vonken zijn voor verandering. En we zien ook dat het aantal succesvolle impact ondernemers toeneemt. YES!

Alleen is de mindset van winst genereren voor stakeholders door de jaren heen hardnekkig in ons systeem gaan zitten. Bij verkoop van succesvolle impact bedrijven zien we helaas regelmatig de ziel of purpose verloren gaan. Daarmee verdwijnt de duurzame positieve impact. Dat is precies niet wat de wereld nu nodig heeft. Nóg meer kapitaal.

Dus stel je voor. Dat je een impactbedrijf bouwt. Een bedrijf dat profit, purpose én people in een dynamisch evenwicht brengt. Een bedrijf dat groter is dan jezelf. Een bedrijf dat je kunt overdragen als je dat wilt of als dat nodig is. Zodat jouw purpose nog groter en verder verrijkt wordt? Hoe vet is dat? Dat is de nieuwe norm voor succesvol ondernemen!

Maar hoe de je dat?

 

De ondernemer is niet het bedrijf (en omgekeerd)!

Wij geloven dat ondernemers een belangrijke rol spelen in de economie in het algemeen. En in verandering in de wereld in het bijzonder. Zij zijn de vonken voor verandering. Maar we komen vaak ondernemers tegen die het bedrijf zijn. Dat zijn niet alleen de  éénpitters, maar sommigen hebben soms wel 10, 20, 50 of meer dan 100 collega’s in dienst. Als de ondernemer wegvalt, dan is het bedrijf niet in staat om goed verder te draaien door afhankelijkheid van de oprichter. Dat is natuurlijk niet wat je wil.

 

Bouw een bedrijf dat groter is dan jezelf

De opdracht is om een bedrijf te bouwen waarin je als oprichter of ondernemer een belangrijke rol speelt zonder dat het bedrijf afhankelijk van jou wordt.
Of anders gezegd, dat jouw ‘purpose’ of bedoeling, als vonken verder verspreid worden. Zónder dat jij die zelf aansteekt.

Een eenvoudige test is om gedurende vier weken met vakantie te gaan en bij terugkomst te kijken hoe het bedrijf loopt. Het is een leerzaam experiment dat jou en je bedrijf beter in staat stelt om te verbeteren hoe de afhankelijkheid kan verminderen.

Maak impact overdraagbaar

Stel dat je een bedrijf bouwt met duurzame positieve impact. Een bedrijf dat er écht toe doet. Dan is het mogelijk nog belangrijker dat je bedrijf en jij onafhankelijk van elkaar voort kunnen. Dat het bedrijf niet afhankelijk is van jou en dat jij niet afhankelijk bent van het bedrijf.

Maar hoe doe je dat? Hoe maak je de impact van jouw purpose overdraagbaar?

Met vier plus één Scaling strategieën.

4x Scaling strategieën

Scaling strategieën zijn processen of methodieken die structuur brengen in het doel dat ze nastreven. Want je bedrijf laten is geen toeval, maar professioneel ondernemen.

  • Scaling Up: de gestructureerde groeimethodiek om een bedrijf succesvol te laten groeien en potentieel te ontwikkelen. Scaling up maakt alles sneller, beter en anders en verbindt mensen tot resultaatgerichte teams.
  • Scaling Deep: Bereik en activeer de media en je doelgroep door samen te werken en het goede voorbeeld te geven. Zet je visie en impact op diverse agenda's om je bereik te vergroten.
  • Scaling Out: Deel en verspreid je gedachtengoed structureel. Kies een strategie (franchising, licenties, training, community building, etc.) en betrek zoveel mogelijk organisaties en individuen.
  • Scaling Down: Maak je bedrijf lean and mean. Verwijder alles wat niet meer bijdraagt aan je duurzame positieve impact om ruimte te creëren voor bewuste groei.  

 

…. +1 Scaling strategie!

Naast de vier hierboven beschreven scaling-strategieën is er nog een vijfde. Scaling Source! De source is de bron van de oorspronkelijke intentie en idee waarmee de oprichter begon. Deze bronfunctie is cruciaal voor het behouden van de purpose, visie en cultuur, ook als het bedrijf (veel) groter wordt.

 

Mogelijke misverstanden

Misschien komen deze vragen bij je op… vragen zoals:

  • moet ik mijn bedrijf dan verkopen? Nee hoor, dat hoeft helemaal niet. We zien wel dat bedrijven die “verkoopklaar” zijn twee grote voordelen ervaren:
  • het team neemt betere besluiten in het kader van een concreet toekomstbeeld 
  • als er toch iets met de ondernemer gebeurt, kan het bedrijf goed verder
  • ik lees iets over generatie… moet ik het dan aan mijn kinderen overdragen? Welnee. Met generatie bedoelen we elke opvolging van leiderschap en eigenaarschap. En dit kan zelfs de toekomstige generaties zijn in het algemeen. Dus dat jouw gedachtegoed ook blijft bestaan als jij er niet meer bent.

 

De nieuwe norm voor succesvol ondernemen

Het is nu tijd voor de nieuwe norm voor succesvol ondernemen. Tijd om te ondernemen met profit, purpose en people. Tijd om verschil te maken voor klanten, medewerkers, aandeelhouders en de wereld.

Dat is pas duurzame positieve impact!!

Belangrijke bronnen:

  • De vier scaling strategieën komen uit het boek “Leaving a legacy: Increase your social impact” van Kaat Peeters en Omar Mohout.
  • De vijfde scaling strategie over de bron komt uit het boek A little red book about source: Liberating management and living life with source principles van Stefan Merckelbach

Het Scaling up for impact vliegwiel

Ga direct aan de slag met Scaling up for impact. Je leert over mensen, strategie, uitvoering, cash en impact!

Al 1000+ impact ondernemers gingen je voor

Ik wil aan de slag met de gratis cursus

Recente blogposts

Je strategie in één zin

Waarom werkt scaling up niet zonder teamontwikkeling?

De ROI van Scaling up for Impact