Programma brochure aanvragen

De kracht van gewoontes vastleggen: hoe doe je dat?

uitvoering Feb 24, 2022
De kracht van gewoontes vastleggen: hoe doe je dat?

Een van de voorwaarden om succesvol te ondernemen is, handel vanuit een ijzeren discipline van doen en leren. Dit doe je met gewoontes (habits). Maar hoe leg je deze gewoontes vast?

"Get Out Of The Building. Just Do It. Zorg dat de prioriteiten, kengetallen en het ritme goed zijn. Niet praten, maar doen. Ligt de nadruk zo voldoende om het daadwerkelijk doen? Zorg dan dat je leert van wat wel werkt en wat niet. Doen en leren zijn hier de succesingrediënten." (4 voorwaarden om succesvol te ondernemen)

Wil je positieve impact hebben en grootse doelen bereiken? Werk dan iedere dag aan de gewoontes die hieraan bijdragen. 

Met je bedrijf wil je groeien in impact op de wereld. Toch zie ik ondernemers dagelijks slechte besluiten nemen, waardoor ze het gevoel krijgen dat ze niet snel genoeg gaan.

Dit zijn de drie belangrijkste reden dat de besluiten onvoldoende aandacht krijgen:

  • Urgentie – je neemt besluiten onder tijdsdruk.
  • Waan van de dag – je werkt aan de prioriteiten van anderen.
  • Overvloed – er staat te veel op je actielijst en er komt veel op je af.

Het begint met de actielijst voor de dag: die staat te vol, de lijst is niet geordend op prioriteit, en er wordt niet dagelijks een nieuwe actielijst gemaakt. Door een te volle actielijst met acties die er al lang op staan heb je het gevoel dat je actielijst nooit leeg komt en ga je liever aan de slag met dingen die je snel kunt afhandelen, zoals de e-mails in je inbox lezen en beantwoorden. Je werkt in de waan van de dag aan alles wat er op je af komt – klanten, collega’s en leveranciers komen met vragen en jij beantwoordt ze zodat zij verder kunnen. Je werkt hierdoor continu aan de prioriteit van anderen.

Doordat je niet aan de echt belangrijke zaken op je actielijst werkt worden deze acties langzaam maar zeker steeds urgenter, totdat je ze echt moet doen voor de volgende dag. Wanneer daar lastige besluiten tussen zitten heb je geen ruimte meer om zorgvuldig te werk te gaan. De besluiten die je neemt onder druk zijn niet je beste besluiten, omdat je besluitvormingsproces niet goed wordt uitgevoerd. Je hebt te weinig ruimte om dingen te onderzoeken en anderen om inzichten te vragen.

 

Gewoontes volgen

Hoe zorg je ervoor dat je impact besluiten neemt zodat je de doelen wel haalt? Door automatische besluiten te ontwikkelen die je doelen ondersteunen, ofwel goede gewoontes.

Stel je wilt een boek schrijven om met veel meer mensen jullie missie te delen. Door iedere dag 200 woorden te schrijven – dit is een halve A4 – heb je binnen een jaar het boek geschreven. Je kunt ook een dag per week vrij maken om te schrijven. Voor mij is eenvoudiger om er een dagelijkse gewoonte van te maken.

Gemiddeld duurt het 62 dagen voordat je een nieuwe gewoonte hebt aangeleerd. Dit verschilt per persoon en per gewoonte die je wilt ontwikkelen, maar twee maanden is een goed uitgangspunt. De eerste paar dagen lukt het je om een dagelijkse actie op enthousiasme en wilskracht te doen, maar daarna komt er een eerste excuus waarom je vandaag echt niet kunt schrijven. De dag daarna zat helemaal vol en daardoor kwam je er niet aan toe en de derde dag had je al twee dagen niet geschreven, dus kun je vandaag ook nog wel overslaan. Morgen begin je echt weer, denk je.

Een van de manieren om je gewoontes te ontwikkelen is door ze bij te houden, oftewel: habit-tracking.

Je ontwikkelt een gewoonte sneller wanneer je iedere keer als je de actie hebt gedaan een vinkje zet. Na een paar dagen heb je een rij vinkjes en wil je de keten niet verbreken. Het voelt goed om je actie voor de dag weer af te vinken, een kleine overwinning voor jezelf.

Habit-tracking is om drie redenen krachtig:

  • Het creëert een visuele aanwijzing die je eraan kan herinneren om je actie vandaag te doen.
  • Het is motiverend om te zien hoeveel vooruitgang je boekt. Je wilt je ‘streak’ niet breken.
  • Het geeft voldoening om je succes op dit moment vast te leggen.

 

Minimale actie 

Door je gewenste gewoonte in het begin zo klein mogelijk te maken wordt het eenvoudiger om vol te houden. 

Zo staan onder andere deze gewoontes in mijn habit-tracker:

  • Mijn drie doelen voor de dag
  • Beweeg (wandelen, hardlopen, fietsen)
  • Journal 1 pagina
  • Lees 1 pagina

Dit zijn doelen die ik al een tijd bijhoud. Wanneer je een nieuw doel hebt kun je bijvoorbeeld beginnen om het doel “journal 1 pagina” nog kleiner maken, bijvoorbeeld “journal 1 zin”. 

Het voordeel van minimale doelen is dat het doel zo klein is dat het veel eenvoudiger wordt om te doen, zo klein dat het bijna vreemd is om niet te doen. Op de dagen dat je geen zin hebt schrijf je nog snel die ene zin in je journal en ben je tevreden met het behalen van je doel. Op de dagen dat het lekker loopt schijf je meer. Als je eenmaal bent begonnen in je journal voor de ene zin merk je dat je heel vaak meer schrijft.

Hierboven gaf ik het voorbeeld om dagelijkse 200 woorden te schrijven. Voor je habit-tracking maak je dit doel nog kleiner: schrijf 1 zin iedere dag.

Met accountability coaching helpen we ondernemers om discipline om te zetten in gewoontes zodat ze de doelen sneller behalen.

Het Scaling up for impact vliegwiel

Ga direct aan de slag met Scaling up for impact. Je leert over mensen, strategie, uitvoering, cash en impact!

Al 1000+ impact ondernemers gingen je voor

Ik wil aan de slag met de gratis cursus

Recente blogposts

De oplossing voor cash zit in uitvoering

Ben jij je management fee waard?

Krijg belangrijke zaken gedaan met sprints