Impactvliegwiel: versnel je besluitvorming
Mar 22, 2022Van worsteling naar actie met dit vliegwiel waardoor je groeit en bloeit. Iedere dag één procent beter. Versnel je besluitvorming met het volgende vliegwiel.
Het vliegwiel van impactbesluiten:
- Worsteling
- Onderzoek
- Besluit
- Actie
- Groeien
Worstelingfase
Je ervaart een worsteling bij jezelf. Het loopt niet zoals je wil. Je zit in de oude fase maar merkt dat er iets moet veranderen om door te groeien naar de nieuwe gewenste fase.
Onderzoeksfase
Het verkennen van mogelijke oplossingen en uitkomsten
Een belangrijke fase in het vliegwiel van impactbesluiten is dat je onderzoek doet. Je kijkt naar de omstandigheden van je worstelingen.
- Wat zijn de mogelijke oplossingen?
- Wat zijn goede uitkomsten?
- Wat gebeurt er wanneer het niet loopt zoals je verwacht? Schets de meest slechte situatie.
- Hoe verliepen jouw vorige besluiten op dit gebied?
- Wie heeft er eerder met dit bijltje gehakt? Wie heeft het punt al bereikt waar jij naartoe wilt? Maak een afspraak en leer van ze.
Gebruik de PMIXA methode voor goed onderzoek, afgeleid van de gekleurde petten van Edward de Bono.
- P = PLUS = Wat is er goed aan? Denk aan de plussen van het besluit.
- M = MIN = Wat is er niet goed aan? Denk aan de minnen van het besluit.
- I = INTERESTING = Wat komt er allemaal in mij op? Denk bijvoorbeeld aan alternatieven
- X = Expectations = Welke verwachtingen heb ik van een positieve uitkomst van mijn besluit?
- A = Actions = Welke actie(s) ga ik ondernemen?
Besluitvormingsfase
Het vastleggen en delen van je besluit
Je hebt grondig onderzoek gedaan en het is tijd om het besluit te nemen. Leg je besluit vast in je besluitenboek zodat je over enkele maanden een evaluatie kunt doen van dit besluitproces.
Maak je keuze bekend, deel deze met je groeiteam en de rest van je bedrijf. Deel het met je klanten en leveranciers, wanneer nodig. Schrijf erover op je website.
Het delen van je besluit helpt om de volgende stap te zetten, actie.
Actiefase
Het uitvoeren van het genomen besluit
De actie is het doorvoeren van je besluit voor jezelf en in je bedrijf.
Tijd om het besluit in gang te zetten. Vanaf nu ga je werken met het genomen besluit in je achterhoofd. Je komt er niet op terug, maar zet door, ook als het lastig wordt. Het onderzoek in stap 2 heeft laten zien dat dit het beste besluit is.
Groeien
Het continue proces van worstelingen en vooruitgang
Doorzetten en focus houden op de gemaakte keuzes is belangrijk. Langzaam maar zeker vormt de gemaakte keuze nieuwe gewoontes. Gewoontes waardoor je niet meer hoeft te bouwen op wilskracht en je als vanzelf doorgaat.
Gefeliciteerd! Je bent gegroeid naar de volgende fase.
En nu geen worsteling meer?
Wanneer je vanuit je huidige situatie kijkt naar de toekomstige nieuwe situatie lijkt dat daar alles beter is en dat je dan voorlopig verder kunt zonder gedoe. Dan heb ik slecht nieuws voor je.
Tijdens het groeien ontstaat er weer een nieuwe worsteling. Dan gebruik je de ervaringen die je hebt opgedaan in de vorige besluiten om de nieuwe worsteling aan te gaan. Je begint weer bovenaan in het vliegwiel.
Telkens loopt het vliegwiel iets harder waardoor je sneller betere besluiten neemt en de groei doormaakt die je nodig hebt.
De tussentijd van besluitvorming
Het stadium tussen het oude en het nieuwe niveau
De zogenaamde tussentijd, is de tijd tussen het oude en het nieuwe niveau. In deze tussentijd leer je het meeste. Het is tegelijk de tijd waarin we de meeste weerstand in onszelf en van anderen ervaren. Het is de fase die pijn doet want je zit niet meer in je comfortzone.
Will je blijven groeien, jezelf en je bedrijf ontwikkelen dan is het belangrijk dat je doorzet in deze tussentijd. Maak de tussentijd langer zodat je besluiten beter worden en je meer leert om te groeien.
Wil je voorkomen dat het misgaat in de tussentijd, let dan op de volgende momenten:
- De worsteling – je herkent de worsteling niet en je merkt niet dat je in een tunnelvisie zit. Je grijpt de worsteling dus niet aan om te groeien. Schakel hulp in van iemand die wat afstand heeft, zij ziet veel sneller jouw worsteling en heeft geen emotionele binding met de ervaring hoe je hier gekomen bent. Dat betekent dat ze je sneller kan helpen om aan de slag te gaan met de worsteling.
- Het onderzoek – het onderzoek om een impactbesluit te nemen wordt niet grondig gedaan met vaak een focus op de goede uitkomsten en te weinig aandacht voor het negatieve scenario. Gebruik de hulp uit stap 1, experts en ervaringsdeskundigen om tot nieuwe inzichten te komen.
- Het besluit – uitstelgedrag, het besluit wordt maar niet genomen. Een coach, sparringpartner of mastermind helpt je om de keuze te maken. Overwin je uitstelgedrag met wat hulp.
- De actie – het genomen besluit wordt onvolledig doorgevoerd. Er wordt actie ondernomen maar niet voldoende. Oude systemen worden in stand gehouden. Je hangt nog in je oude gewoontes. Een accountability partner helpt je om dit te doorbreken. Je hebt iemand nodig die hard kan zijn en jouw excuses niet accepteert.
Besluitvorming als Vliegwiel
Een proces voor leren en groeien
Dit is een proces waardoor je in staat bent om te leren van je besluiten en te groeien. Het is niet erg dat niet alle besluiten die je zo neemt tot het verwachte resultaat leiden. Het is wel erg wanneer je een onverwacht goed resultaat hebt na een besluit zonder een goed proces. Dan is het herhalen van dit goede besluit lastig.
Ik ben benieuwd of dit model voor jouw werkt. Laat het me weten wanneer je het toepast en wat het resultaat voor je is.
Noot: het idee van om dit in de vorm van een vliegwiel op te zetten komt via het boek van Jim Collins – Turning the Flywheel.