Programma brochure aanvragen

Effectief Ondernemen: de “Always On” Ondernemer is nu even uit

groei en bloei mensen uitvoering Oct 10, 2019
De “Always On” Ondernemer is nu even uit | Scaleup Impact blog | Groei en bloei

Ondernemers hebben tomeloze energie. Daarmee krijgen ze veel gedaan. Het lijkt of ze altijd bereikbaar zijn en dag en nacht werken. Het staat stoer, maar kost bakken met energie. De ‘Always On’ Ondernemer is helemaal niet zo effectief. Hoe kun je je opladen en effectief ondernemen?

 

Always On

De wereld van vandaag is ‘always on‘. Van klanten krijg ik op de meeste vreemde tijden emails. ’s Avonds 23:00, zondagmorgen 06.59, vaak met daaronder “Sent with my iPhone“. Vanaf de bank, in de file of in het restaurant tijdens het diner met hun geliefde. Maar ook het ping ping van een nieuw bericht leidt tot allerlei Pavlov-reacties. Kijk maar eens in een restaurant. Het is voor veel mensen bijna onmogelijk om hun nieuwsgierigheid te bedwingen als een melding zich aandient. En als je dan tijdens het eten midden in een boeiend gesprek je smartphone checkt schrik je. Je hebt een aantal tweets gemist, je bent op LinkedIn genoemd en je hebt 7 nieuwe emails. Zou die klant de offerte al geaccepteerd hebben? En zo dwalen je gedachten af. De constante interrupties en prikkels kost energie en leidt af. Vele onderzoeken over zogenaamd multitasken bevestigen dit. Het lijkt aan de buitenkant of je veel doet en in het midden van de wereld staat. Ten koste van energie en aandacht.

Veel ondernemers zijn always on. Overigens geldt dat ook voor veel directeuren en medewerkers. Ze werken daardoor juist op halve kracht. Maar gaan ze dan niet op vakantie?

 

Vakantie?

Ook vanaf vakantie-adressen reageren veel mensen op werkgerelateerde zaken. Ze beantwoorden nog steeds email en appjes, maar nu met vertraging. Tijdens het met vakantiefoto’s bijwerken van hun social media kanalen reageren ze snel even op een vraag van een collega. Ze zijn trots dat ze op hun eigen tempo reageren. In de vakantie hebben ze regie over al die prikkels. Ze zijn niet always on. Maar ook niet momentarily off. Ze zijn stand by. Wat is het verschil?

 

De Off-switch

Met de Off-switch zet je even alles uit. Uit. UIT. Je schakelt je eventjes uit voor alle invloeden van buitenaf. Je laat de wereld even aan haar eigen lot over. Net als je collega’s, klanten en leveranciers. Je koppelt je volledig los. Je geeft aandacht aan waar je op dat moment mee bezig bent. Je geliefde, je boek, je kinderen.

Een paar tips om echt ‘off‘ the zijn:

  • zet je telefoon echt uit (minimaal airplane mode aan) en leg hem weg
  • check je laatste email voor het avondeten. Het gebeurde mij regelmatig dat ik dan het avondeten emails kreeg waarmee ik iets moest, maar niets mee kon. Het moest wachten tot de volgende ochtend. Maar ondertussen zat ik wel op de bank er alvast over na te denken.
  • las ‘whitespace weekends’ in. Dit idee kreeg ik van een presentatie van Jim Collins. Een whitespace weekend is een weekend zonder technologie, zonder smartphone, zonder computer en zonder internet. Dat klinkt heerlijk. Dat ís heerlijk. Maar vergis je niet, het is ongelooflijk moeilijk.
  • laat iemand anders zoeken. Whitespace weekends zijn zo moeilijk omdat je internet tegenwoordig altijd nodig hebt. Of lijkt te hebben. Bijvoorbeeld om de tijden te checken van de nieuwste film die je wilt zien. Ondertussen zie je natuurlijk weer “4 emails” en kijk je snel even. De oplossing? Vraag iemand anders voor je de tijden op te zoeken.

Voor mij zijn er drie standen: onstandby en offOn als ik werk, off als ik thuis ben bij mijzelf en daartussen standby. Vaak ben ik een 'Always On' ondernemer. En soms een ‘Momentarily Off‘ ondernemer. Ik krijg dan altijd de beste ideeën. Gek he? Hoeveel tijd ben jij on, standby en off?

Het Scaling up for impact vliegwiel

Ga direct aan de slag met Scaling up for impact. Je leert over mensen, strategie, uitvoering, cash en impact!

Al 1000+ impact ondernemers gingen je voor

Ik wil aan de slag met de gratis cursus

Recente blogposts

Meer omzet door kernklanten aan te nemen

De oplossing voor cash zit in uitvoering

Ben jij je management fee waard?